Zdrowa Woda

ZDROWY STYL ŻYCIA – WODA

Jaką wodę pić?
 Istnieje tylko jedna odpowiedź – czystą.

Woda to H2O; wodór, tlen i nic więcej. Wszystko inne, co jest w wodzie, to zanieczyszczenia. Woda z kranu zawiera niestety, oprócz H2O, wiele różnych substancji, to taka chemiczna zupa. Są w niej mydła, detergenty, kwas siarkowy, pestycydy, nawozy sztuczne, fenol, chlor, fluor, żelazo, miedź, rtęć, sód i całe mnóstwo innych substancji.

 

CZŁOWIEK SKŁADA SIĘ W 70 % Z WODY

Całkowita ilość wody znajdująca się w organizmie jest wymieniana w ciągu 20 dni. Jest oczywiste, że przy tak potężnym znaczeniu wody dla życia człowieka bardzo ważna jest jej odpowiednia jakość.

Woda musi być czysta, ponieważ jeśli zawiera jakiekolwiek szkodliwe substancje, to zostaną one dostarczone do każdej komórki naszego organizmu.

Nie tylko bezpośrednio spożywana woda musi być pozbawiona szkodliwych składników – wysoka jakość wody jest też niezbędna w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, ale także w medycynie.

Wody na Ziemi tworzą system naczyń połączonych i są w ciągłym ruchu. Nawet wody głębinowe (w tym mineralne), przez miliony lat nienaruszane przez człowieka (ponieważ nie miał do nich dostępu), dziś są przemieszane z zanieczyszczonymi wodami powierzchniowymi, które stają się dodatkiem do każdego litra wody mineralnej wydobywanej na powierzchnię.

Żyjemy w dziwnych czasach – z jednej strony cieszy nas ogromny rozwój cywilizacyjny i chętnie korzystamy z jego zdobyczy, z drugiej strony jednak cierpimy na coraz większą liczbę chorób (w tym cywilizacyjnych), ponieważ nigdy dotychczas zanieczyszczenie środowiska nie było tak duże. Wraz ze wzrostem produkcji wszelkich towarów rośnie również ilość odpadów w postaci śmieci, ścieków, organicznych związków chemicznych, osiągając 150 milionów ton rocznie. Jedna trzecia tej produkcji odpadów nieodwracalnie dostaje się w postaci śmieci i ścieków do środowiska naturalnego. Wśród organicznych związków chemicznych najbardziej niebezpieczne są te, które łatwo i szybko rozpuszczają się w wodzie (jest ich obecnie ponad 2 500), a najgorsze z nich są związki rakotwórcze.

Związki chemiczne rozpuszczone w wodach powierzchniowych, stanowiących surowiec do produkcji wody pitnej w przedsiębiorstwach wodociągowych, przechodzą w 100% przez wszystkie etapy oczyszczania, jakie są realizowane w zakładach wodociągowych. Zakłady uzdatniania wody zaczęły na dużą skalę powstawać na przełomie XIX i XX wieku tylko i wyłącznie w celu dezynfekcji wody i ochrony konsumentów przed epidemiami chorób zakaźnych. Zanim woda, która jest najczęściej wodą rzeczną, zostanie poddana dezynfekcji chlorem, przechodzi w zakładach wodociągowych przez proces oczyszczania mechanicznego. Stopniowo są z niej usuwane piasek, szlam, glina, resztki roślin itp., a woda uzyskuje dzięki temu doskonały wygląd. Ten wygląd wody w żadnym przypadku nie oznacza jednak, że woda jest czysta, zdrowa i bezpieczna, ponieważ nadal występują w niej wszystkie związki chemiczne, które są niewidoczne i niewyczuwalne ani smakiem, ani węchem. Kontrola sanitarna ma obowiązek sprawdzania, czy stężenie trucizn wymienionych w ustawie nie przekracza określonych limitów.

Dla ilości trucizn w wodzie są limity??! Woda pitna nie powinna zawierać żadnych trucizn, nawet w minimalnej ilości.

Jeśli odpowiednie zespoły naukowe badają skutki zdrowotne systematycznego spożycia poszczególnych związków chorobotwórczych, znajdujących się w wodzie, w celu określenia ich dopuszczalnego stężenia, oznacza to, że zawsze skupiają się tylko na jednym wybranym związku chemicznym. Nigdy nie badają reakcji nas, konsumentów, na spożycie kilku czy kilkudziesięciu toksyn jednocześnie, ponieważ przeprowadzenie takich badań jest niemożliwe.

W niebezpiecznym tempie wzrasta liczba kobiet i mężczyzn niezdolnych do poczęcia dziecka, mamy wysoką śmiertelność noworodków, dzieci przychodzą na świat z alergiami na białko mleka i z innymi wadami, gwałtownie wzrasta liczba wszelkiego rodzaju alergii, rośnie zachorowalność i śmiertelność w następstwie chorób nowotworowych. Osiągamy rekordowe wyniki w liczbie chorób nowotworowych i śmierci w następstwie tych chorób. O tym, że choroby nowotworowe są rezultatem działania spożywanej chemii, świadczą najlepiej przypadki raka pęcherza moczowego (ponieważ nasz mocz jest tak trujący) i raka jelita grubego (ponieważ także w odchodach jest zbyt dużo trucizn). Liczba alergików rośnie w naszym państwie w postępie geometrycznym, ponieważ ich liczba co 20 lat się podwaja. Jeśli to tempo się nie zmieni, jeszcze w tym stuleciu będziemy mieli więcej alergików niż ludzi, którzy na te problemy jeszcze nie cierpią.

Dotychczas nie prowadzono poważnych badań, które dotyczyłyby negatywnego wpływu trucizn, spożywanych razem z wodą, na organizm człowieka. Nie można się również spodziewać, aby takie badania miały być prowadzone w najbliższym czasie, ponieważ żadne gałęzie przemysłu ani służba zdrowia nie są szczególnie zainteresowane tymi badaniami.

Trzeba mieć zdrową, czystą wodę. Naprawdę.

H2O

Woda jest jednym z najważniejszych składników środowiska, w którym żyjemy, obok powietrza jest podstawowym elementem niezbędnym do życia. O jej niezastąpionej roli świadczy fakt, że jej zawartość w organizmie wynosi od 70 do 90% i zmienia się z wiekiem; u trzymiesięcznego płodu około 90%, u noworodków około 80%, a u dorosłego człowieka 70% masy ciała stanowi woda.

Woda znajduje się we wszystkich tkankach naszego organizmu, chociaż jej rozmieszczenie jest nierównomierne. Woda uczestniczy we wchłanianiu substancji odżywczych w jelitach, a także w odżywianiu komórek. W trakcie trawienia pożywienie jest przekształcane do stanu umożliwiającego jego rozpuszczanie w wodzie, jest rozkładane na drobne cząsteczki przenikające przez ścianę jelit do krwi i płynu wewnątrzkomórkowego, a stąd do komórek.

Woda jest w ciele przenośnikiem i regulatorem ciepła – wchłania jego nadmiar i wydala je, wyparowując przez skórę, a także układ oddechowy. Uczestniczy we wszystkich reakcjach biochemicznych, nawilża śluzówki, gałki oczne i zapewnia ruchomość stawów. Dorosły człowiek może przeżyć bez jedzenia ponad miesiąc, ale bez wody tylko kilka dni. Jej niedostateczne spożycie prowadzi do szybkiego odwodnienia organizmu – brak wody na poziomie około 10% masy ciała powoduje zaburzenia fizyczne i psychiczne, a utrata 20% może prowadzić nawet do śmierci.

Dzienne zapotrzebowanie człowieka na wodę to około 2,5 litra.

Woda

  • uczestniczy we wchłanianiu składników odżywczych w jelitach
  • jest w ciele przenośnikiem i regulatorem ciepła
  • bierze udział we wszystkich reakcjach biochemicznych
  • nawilża śluzówki, gałki oczne
  • zapewnia ruchomość stawów

CZŁOWIEK JEST TAKI, JAKA JEST WODA, KTÓRĄ PIJE.

Oczyszczanie wody pitnej za pomocą odwróconej osmozy należy do najnowocześniejszych, najefektywniejszych i najtańszych metod i jest jedynym sposobem filtracji, umożliwiającym usunięcie z wody rozpuszczalnych w wodzie związków chemicznych.

I właśnie na tej zasadzie działa ACTIVITY WATER STARLIFE. Membrana osmotyczna nie jest jedyną częścią filtra, cały zestaw obejmuje ponadto magnetyzer, redoks (reakcja utleniania-redukcji) i mineralizator.

Zestaw ACTIVITY WATER STARLIFE składa się z następujących elementów:

  • podłączenie do wodociągu
  • Filtr sedymentacyjny (PP - COTTON PRECISION FILTER)
  • Filtr wstępny z węglem aktywnym (CARBON - ACTIVATED CARBON FILTER)
  • Zawór dwukierunkowy
  • Membrana osmotyczna (RO - REVERSE OSMOSIS FILTER)
  • Filtr końcowy z węglem aktywnym (CARBON - ACTIVATED CARBON FILTER)
  • Redox i mineralizator (ORP - REDOX - TOURMALINE and MINERALS)
  • Magnetyzer (UNIVERSAL - WATER ACTIVATOR)
  • Redox i mineralizator (ORP - REDOX - TOURMALINE and MINERALS)
  • Zbiornik z czystą wodą
  • Tłumik
  • podłączenie do odpływu nieoczyszczonej wody
  • Bateria z kurkami - wylewka

 

  1. Podłączenie do wodociągu
  2. Filtr sedymentacyjny

Bardzo skuteczny filtr mechaniczny, który zatrzymuje głównie małe (powyżej 5 mikrometrów) cząsteczki nierozpuszczalne w wodzie.

  1. Filtr wstępny z węglem aktywnym

Węgiel aktywny w filtrze zmniejsza ilość chloru w wodzie, zapobiegając uszkodzeniu powierzchni następującej dalej membrany osmotycznej – najbardziej wrażliwej części urządzenia..

Więcej: Węgiel aktywny jako materiał filtrujący jest stosowany już od kilkunastu lat do dechloracji wody i do poprawy jej ostatecznego smaku. Węgiel aktywny był najczęściej produkowany z drewna bukowego, od niedawna jest produkowany z orzechów kokosowych. Produkcja przebiega w temperaturze 600 °C i pod wysokim ciśnieniem. Węgiel aktywny ma dobre właściwości sorpcyjne w stosunku do chloru i związków aromatycznych rozpuszczalnych w wodzie. Woda pitna pochodząca z zakładów wodociągowych jest na potrzeby dezynfekcji intensywnie chlorowana. Chlor jest bardzo aktywnym gazem (w czasie I wojny światowej był wykorzystywany jako broń chemiczna) i zbyt duże stężenie chloru w wodzie powoduje zniszczenie membrany osmotycznej. Jedyną skuteczną ochroną przed chlorem jest właśnie wstępny filtr węglowy. Węgiel aktywny traci swoją aktywność w wyniku samego kontaktu z wodą i nie ma znaczenia, jaka ilość wody przez niego przechodzi. Spadek aktywności węgla następuje w pierwszych miesiącach powoli, ale po 6 miesiącach wyraźnie przyspiesza.

  1. Zawór dwukierunkowy

Zadaniem tego zaworu jest wyłączenie filtra w momencie napełniania czystą wodą.

  1. Membrana osmotyczna

Membrana osmotyczna jest „sercem” całego systemu. Proces osmozy odwróconej usuwa z wody zanieczyszczenia biologiczne i chemiczne. Pory membrany są 5 000 x mniejsze niż średnia bakteria i przepuszczają tylko cząsteczki wody i pierwiastki mineralne.

Oczyszczanie wody pitnej za pomocą odwróconej osmozy to jedna z najnowocześniejszych, najefektywniejszych i najtańszych metod. To jedyna metoda, która skutecznie usuwa z wody niepożądane związki chemiczne, pozostawiając jednocześnie w wodzie wszystkie potrzebne pierwiastki mineralne -> woda smakuje jak woda z górskiego potoku.

  1. Filtr końcowy z węglem aktywnym

Zadaniem końcowego filtra węglowego jest poprawa smaku czystej wody.

  1. Redox + mineralizator

Redoks podnosi pH wody i obniża jej potencjał redoks (utleniania-redukcji); mineralizator wzbogaca wodę w magnez, potas, wapń i sód w zrównoważonych proporcjach. Więcej:

Wolne rodniki atakują nas ze wszystkich stron, atakują zdrowe komórki i powodują problemy zdrowotne. Są także jedną z przyczyn „szybszego” starzenia. I właśnie redoks (reakcja utleniania-redukcji) generuje wolne jony wodorowe (bardzo silny przeciwutleniacz), które są w stanie „likwidować” te niebezpieczne wolne rodniki. Redoks obniża potencjał ORP (potencjał utleniająco-redukujący) wody do wartości ujemnej i jednocześnie powoduje podniesienie pH wody (uzyskujemy wodę zasadową, którą dotychczas można było uzyskać tylko jako produkt elektrolizy w drogich jonizatorach). Inną częścią tego elementu filtra jest mineralizator, który składa się z minerałów ziem rzadkich (turmalin, zeolit itd.). Już sama nazwa sugeruje jego funkcję = końcowa mineralizacja oczyszczonej wody = wzbogaca wodę w magnez, potas, wapń i sód w zrównoważonych proporcjach.

  1. Magnetyzer

Magnetyzer jest wyprodukowany z materiału kompozytowego (składającego się z pięciu magnesów), tworzącego rurkę, przez którą przypływa oczyszczana woda. Dzięki temu działaniu pola magnetycznego woda uzyskuje swoją optymalną strukturę, zmniejsza się jej napięcie powierzchniowe, co przyczynia się do przyspieszenia wszelkich procesów gojenia i regeneracji organizmu, do zmniejszenia agregacji czerwonych krwinek, do optymalizacji krążenia, wzmocnienia układu odpornościowego oraz do zwiększenia witalności organizmu.

  1. Redox + mineralizator

Redoks podnosi pH wody i obniża jej potencjał redoks (utleniania-redukcji); mineralizator wzbogaca wodę w magnez, potas, wapń i sód w zrównoważonych proporcjach. Więcej:

Wolne rodniki atakują nas ze wszystkich stron, atakują zdrowe komórki i powodują problemy zdrowotne. Są także jedną z przyczyn „szybszego” starzenia. I właśnie redoks generuje wolne jony wodorowe (bardzo silny przeciwutleniacz), które są w stanie „likwidować” te niebezpieczne wolne rodniki. Redoks obniża potencjał ORP (potencjał utleniająco-redukujący) wody do wartości ujemnej i jednocześnie powoduje podniesienie pH wody (uzyskujemy wodę zasadową, którą dotychczas można było uzyskać tylko jako produkt elektrolizy w drogich jonizatorach). Inną częścią tego elementu filtra jest mineralizator, który składa się z minerałów ziem rzadkich (turmalin, zeolit itd.). Już sama nazwa sugeruje jego funkcję = końcowa mineralizacja oczyszczonej wody = wzbogaca wodę w magnez, potas, wapń i sód w zrównoważonych proporcjach.

  1. Zbiornik z czystą wodą na 10 litrów

Ze względu na bardzo dokładny i dlatego powolny proces oczyszczania wody (membrana wytwarza od 4 do 5 litrów czystej wody na godzinę), woda gromadzi się w zasobniku o pojemności od 8 do 10 litrów (w zależności od ciśnienia wody w sieci wodociągowej).

  1. Tłumik

Nieoczyszczona woda, w której zostały szkodliwe substancje chemiczne, wypływa bezpośrednio do odpływu za pośrednictwem tłumika.

  1. Odpływ nieoczyszczonej wody

Odpływ nieoczyszczonej wody jest instalowany w odpływie zlewu (pompę montuje się dodatkowo, jeśli ciśnienie wody w wodociągu jest niedostateczne).

  1. Bateria z kurkami - wylewka

Podwójna wylewka (zawór kulowy) jest na stałe przymocowany do zlewu lub do blatu kuchennego i pozwala wybrać, jaki typ czystej wody otrzymamy:

  • pierwszy typ bezpośrednio z procesu czyszczenia (bez uzdatnienia redoksem i mineralizatorem), jest odpowiedni do gotowania, do czajników na wodę

drugi typ, zapewniający wodę, która przeszła przez redoks i mineralizator – ma wysokie pH, ujemny potencjał redoks i większą ilość substancji mineralnych; jest odpowiednia bezpośrednio do picia

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…